"Fantazie je důležitější než informace..." Albert Einstein

Hruškový závin

11. ledna 2012 v 9:59 | jjanynka

4 hrnky polohrubé mouky
250g 100% tuku
1 rovná lžička soli
1 polévková lžíce pšeničných otrub
500g (pravého) bílého jogurtu
hrušky
vanilkový nebo skořicový cukr
rozinky nebo jiné sušené ovoce
Smícháme sypké přísady, přidáme nastrouhaný tuk a jogurt a důkladně prohněteme. Vzniklé tužší těsto necháme přes noc uležet v lednici.
Těsto rozválíme na 4 pláty tenké asi 3 mm...

...rovnoměrně poklademe oloupanými a nakrájenými plátly hrušek...

...podle chuti pocukrujeme, lepší je ale přidat oprané a nasekané sušené ovoce.
Těsto opatrně zavineme, můžeme pouze přeložit ze dvou stran...

...volné konce zahneme směrem vzhůru, aby případná šťáva nevytekla na plech a jemně přitlačíme...

Závin opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme do zlatova ve vyhřáté troubě na 200°C...

Hotové dílo nejen skvěle vypadá, ale také chutná, musí se však nechat před krájením vychládnout...

Můžeme použít i slanou variantu, kdy do těsta zabalíme vychládlý "špenát" s plátky tvrdého sýra a poté pečeme obdobně jako hruškový závin...

Dobrou chuť...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Všechny obrázky s označením "jjanynka.blog.cz" jsou chráněny autorskými právy
a není možné je kopírovat či jinak upravovat bez souhlasu autorky