"Fantazie je důležitější než informace..." Albert Einstein

Dort

11. ledna 2012 v 10:03 | jjanynka
Dort ze čtyř variant korpusu a s krémem dvou barev.


Korpus:
suroviny na jednu várku korpusu:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 až 1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 balíček prášku do pečiva
hrnek cukru (půl na půl přírodní a bílý krupice)
špetka soli
dále na jednotlivé korpusy:
- místo prášku do pečiva prášek do perníku a místo 2 lžic mouky dvě lžíce kakaa
- 2 lžíce kokosu a lžička vanilkového cukru
- místo 2 lžic mouky dvě lžíce kakaa
- 2 lžíce sušených pšeničných klíčků a špetka skořice
Sypké suroviny důkladně smícháme, přilejeme mléko a olej a důkladně promícháme, až vznikne polotuhé těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi na 170°C, přibližně půl hodiny.
Po upečení necháme částečně vychladnou a poté vykrojíme z plátu potřebný tvar dortu.
Jednotlivé pláty slepujeme krémem k sobě a hotový dort pomažeme z boku zbylým krémem a obalíme drcenými piškoty. vrch dortu potřeme trochou krému a ozdobíme marcipánem podle situace...


Krém:
suroviny:
3/4 litru mléka
6 lžic cukru
3 vanilkové (žlutý krém) nebo čokoládové (hnědý krém) pudinky
1/2 vaničky polotučného tvarohu
rakytníková nebo ostružinová marmeláda
Mléko s cukrem přivedeme téměř k varu, v troše studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek, přilijeme do vroucího mléka a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Poté do něj zamícháme tvaroh a můžeme použít na dort. Pláty je vhodné nejprve potřít marmeládou a poté pudinkovým krémem.
Hotový dort necháme v chladnu zaležet.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Všechny obrázky s označením "jjanynka.blog.cz" jsou chráněny autorskými právy
a není možné je kopírovat či jinak upravovat bez souhlasu autorky