"Fantazie je důležitější než informace..." Albert Einstein

Domácí chleba

11. ledna 2012 v 9:57 | jjanynka
Nedávno jsem pekla oblíbený žitný(vpravo) a nově i pohankový chleba(světlejší vlevo). Jen se po něm zaprášilo...

Tady je základní recept:
2 hrnky polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek směsi (pšeničná a žitná, nebo pšeničná a pohanková, nebo žitná a otruby...)
1 kostka droždí, lžíce cukru, 1,5 hrnku teplé vody na kvásek
1 vrchovatá lžička soli
semínka (slunečnice, len, sezam, dýně...podle chuti)
slunečnicový olej (asi 1 deci)
Připravíme si kvásek a necháme "vyskočit". Mezitím promícháme sypké suroviny. Přilejeme kvásek a olej a důkladně pomalu umícháme tužší těsto. Necháme aspoň 1/2 hodiny kynout, poté na válu ručně zpracujeme a tvoříme bochánky. Velikost volíme podle chuti, jak moc je chceme mít propečené. Před pečením je můžeme nahoře nakrojit. Pečeme v předehřáté troubě asi na 200°C, dokud nemají bochánky hnědou kůrčičku. V průběhu pečení můžeme postříkat studenou, případně osolenou vodou, kůrčička bude lepší.


Dobrou chuť...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 3:24 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Všechny obrázky s označením "jjanynka.blog.cz" jsou chráněny autorskými právy
a není možné je kopírovat či jinak upravovat bez souhlasu autorky